Sevärdheter

Stora Ek ligger mitt i Skaraborg i gammal svensk kulturbygd. I regionen finns många intressanta sevärdheter.

Vadsbo Museum och Mariestads Industrimuseum

I Mariestad finns Vadsbo Museum som är inrymt i flyglarna till residenset Marieholm och bär namn efter det äldre häradet Vadsbo. Här visas bygdens historia från forntiden fram till 1900-talet.

http://www.mariestad.se/Mariestad/Startsida-Mariestad/Toppmeny/Kultur–Fritid/Kultur/Museum.html

Odensåkers hembygdsförening

På Logården i Odensåker finns den mycket aktiva hembygdsföreningen.  Kafeterian på Logården har öppet på sommaren för den som vill stanna för ett trevligt besök.

http://www.hembygd.se/odensaker

Qvarnstensgruvan

I Lugnås finns en verkligt unik attraktion. I många hundra år tillverkades kvarnstenar i en gruva som startades av munkar från Cistercienserorden. Brytningen fortsatte fram till 1919 och idag finns gruvan kvar och är väl värd ett besök.

http://qvarnstensgruvan.se

Norrqvarn

Längs Göta Kanal i en av de gamla kvarnarna finns idag en unik hotell- och konferensanläggning. Norrqvarn är känt för sin matfilosofi som går ut på att lyfta de lokala råvarorna som finns i Skaraborg.

http://www.norrqvarn.se

Sjötorps slussar, Göta kanal

I Sjötorp möter Göta Kanal Vänern. Här finns inte mindre än åtta slussar. Orten har präglats av Göta Kanal och är idag en av de mest eftertraktade turistorterna vid Vänern.

http://www.sjotorp.se

Hornborgasjön

Hornborgasjön är en av Sveriges och Europas viktigaste fågelsjöar. Varje år lockar sjön stora mängder besökare, bland annat till vårens trandans. Hornborgasjön ligger vackert belägen vid platåberget Billingens fot.

http://projektwebbar.lansstyrelsen.se/hornborga

Läckö Slott

Längst ut på Kållands ö ligger Läckö slott, Sveriges kanske bäst bevarade anläggning från stormaktstiden. Slottets äldsta historia är från 1200-talet, då borg för biskopen i Skara. Slottets mest kände ägare är ändå rikskansler Magnus Gabriel De la Gardie som till stor del gett byggnaden det utseende den har idag.

http://www.lackoslott.se/

Julahuset

I Skara finns Julahuset med världens första Julavaruhus som öppnade redan 1985.
Julavaruhuset i Skara är ett av Julas största varuhus och där finns också en outlet där kunden kan göra riktiga fynd! Det är lätt att hitta till Julahuset eftersom läget är bästa möjliga vid Skaraborgs mest trafikerade korsning mellan E20 och väg 49. I Julahuset finns sex olika butiker under samma tak, Sportringen, Skara Hästsport & Zoo, Klädhuset M, Jysk möbelaffär och City Gross med kiosk och spelbutik.

http://www.julahuset.se/

Jula Hotell med Zornutställning

I Skara finns Jula Hotell med en av världens största privata Zorn-samlingar. Det är Julas grundare Lars-Göran Blank som under sin livstid samlade på sig en stor mängd Zorn-tavlor som nu finns att beskåda i hotellets eget galleri. I samlingen finns även verk av Bruno Liljefors, Carl Larsson, Peter Dahl, Jenny Nyström och Bengt Lindström.

http://www.julahotell.se/

Julas huvudkontor och centrallager

Skaraborg är Julas hemmaplan. I Skara, utmed E20, finns Julas huvudkontor och centrallager. Julas centrallager är ett av Sveriges största i sitt slag med drygt 150 000 kvadratmeter lageryta under ett och samma tak. Jula erbjuder kreativa hemmafixare och proffs ett attraktivt sortiment till låga priser.

http://www.jula.se/om-jula/foretaget-jula/

Upptäck Stora Ek

HISTORIA

Stora Ek har en lång historia med anor från medeltiden. Anläggningen färdigställs under 1700-talet.

SKOG

Stora Ek har ett stort skogsbestånd med mestadels granskog, men även blandskog förekommer.

JORDBRUKET

Jordbruket på Stora Ek bedrivs i huvudsak av två arrendatorer. Totalt rör det sig om 1 400 hektar åkermark som arrendatorerna brukar.

JAKT

På Stora Ek kan du som jägare boka jakter över en helg. Jakten bedrivs på över 1000 hektar mark med ett av Skaraborgs finaste bockbestånd.