Jula Energi och Miljö AB söker Driftledare för en av landets större privatägda egendomar

Jula Energi och Miljö AB ingår i Julakoncernen. Vi är ett relativt nystartat bolag med ändamål inom miljö och energi. Vi kommer som ytterligare en hållbarhetsdel driva Stora Eks egendom med inriktning gällande växtodling. Stora Eks Egendom ligger nära Mariestad på vägen mot Skövde i vidsträckta omgivningar vid Tidan. Skog och åkermark på ca 2500 ha med en lång historisk tradition. På gården bedrivs skogsbruk och jordbruk omfattande ca 1250 ha åkermark samt fastighetsverksamhet. Vi söker nu kreativ och initiativrik medarbetare.

Detta gör man som Driftledare

Tjänsten innefattar driftsansvar för jordbruket. Stora Eks Egendom har unika förutsättningar med samlad arrondering och vi söker dig som har ambitioner att driva och utveckla växtodlingen och gården tillsammans med oss. Stora Ek vill vara en modern gård och i framkant på den tekniska utvecklingen. Du kommer förfoga över en modern maskinpark. Över tid kan vi se en ökad inriktning mot ekologisk odling.

Det här är din bakgrund och dina erfarenheter

Vi söker dig med stort intresse för växtodling och maskinteknik. Du bör ha erfarenhet av jobb på en större modern gård med arbetsledning samt ha arbetat med modern maskinteknik såsom GPS och växtodlingsprogram. Ditt huvudansvar är att planera och ta ansvar för växtodlingen. I tjänsten ingår att organisera och utföra dagliga sysslor med ytterligare anställda inom gården.

Lämplig bakgrund är grundläggande lantbruksutbildning gärna med inriktning mot driftsledning och med några års erfarenhet med liknande arbetsuppgifter. Vi värdesätter engagemang, flexibilitet, struktur under eget ansvar. Du har en positiv inställning och gillar ett varierande arbete. Gården är under ständig utveckling och under senaste året har det uppförts en ny maskinhall med tillhörande personalutrymmen.

Anställningsvillkor och tillträde efter överenskommelse, dock senast 2021-01-01.
Frågor till; Magnus Johansson, 070-5202491, Johan Carlberg, 0702-960480 

Välkommen med din ansökan senast 2020-09-15. 

Jula Energi och Miljö AB/Stora Eks Egendom

Ansök här: Länk

Driften av jordbruket på Stora Ek förändras

Från mars 2021 kommer driften av Stora Eks jordbruk att förändras.
Jula Energi & Miljö AB går då in som ny arrendator av det stora jordbruket.

Arrendatorerna i Skaraborgs Drift AB har under sju år drivit lantbruket på Stora Ek framåt med stort intresse och kunskap.

− Jag är tacksam för samarbetet som vi haft genom åren, sedan jag tog över gårdarna, säger Karl-Johan Blank, ägare till Jula Energi & Miljö AB samt Stora Eks egendom.

Ny fas

Skaraborgs Drift AB har valt att avsluta samarbetet och gå vidare med sina andra åtaganden.

− Förvaltningen av Stora Eks jordbruk går nu in i en ny fas, med målsättningen att fortsätta att utveckla ägorna på bästa möjliga sätt, säger Karl-Johan Blank.

Det har nu byggts en ny servicehall med personalutrymmen, för maskiner och personal. I samband med omorganiseringen av jordbruket söks nu även en arbetsledare (rättare) till driften.

Traktorklubben Raska Drängar arrangerade återigen årets veteranplöjning på Stora Ek

Söndagen 18/8 kl 10.00 stod ett gäng förväntansfulla traktorentusiaster klara med 36 veterantraktorer, för att få sätta sina traktorer i arbete med plog och harv. Publiken kunde få en rundtur på gärdet av två ”traktortaxi med vagn” på gärdet.  Arrendator på Stora Ek Skaraborgs Drift ställde areal till förfogande på den lätta jorden vid driftshallen till Stora Ek.
Ubbes grill serverade hamburgare till cirka 300 personer, som var både publik och deltagare.

Allan Vadström och Jerker Johansson diskuterar plöjdjup och arealkapacitet vid Allans Massey Harris Pony med enskärig plog. I bakgrunden plöjer Erik Blom på sin BM10.
Ola Jonsson drar iväg med sin County 1124 med femskärig Överumsplog.
Plöjare parkerade på vändtegen.
Två av sjuttiotalets stordragare. Johan Erikssons Volvo BM 814 och Jonas Perjos International Harvester 966.
Fredrik Persson på sin Farmall EMD. 
Conny Videgren drar 12-metersharven med sin Volvo BM 800 som han monterat en Detroit V16 2taktsdiesel i.
Motorn har tidigare suttit i ett växlingslok och är god för 800 hästkrafter. 

Nationaldagsfirande

Händelserik helg i barncancerfondens tecken

Då jag själv drabbades av cancer som elvaåring så är det ett ämne som ligger lite varmt om hjärtat att hjälpa till med.

Så i helgen anordnade vi för andra året i rad en gemensam rävjakt i samarbete med våra grannar. Jakten går ut på att har trevligt och umgås. Men framförallt samla in pengar till barncancerfonden. Vårt mål var att slå fjolårets resultat och det gjorde vi!

Rävjakt mot cancer!

Dag 1 klappjakt

Kl. 07:00 stod 67 st. förväntningsfulla jägare för att delta i dagens klappjakt. En solig och härlig dag men lite kallt i vinden ute på åkrarna. I första såten har vi tre rävar på benen men tyvärr så smiter de igenom passlinjen. Såt nummer två ramlar det in massor av observationer av rådjur, hare och älg. Men rävarna lös tyvärr med sin frånvaro. Dags för lunch. Väl framme på gården så står Lars klint och Naturbordet för servering av utsökta hamburgare. När väl lunchen är avnjuten sätter vi igång med såt nummer tre (sista för dagen). Och rapport om räv på benen kommer nästan omgående. När väl såten är avslutad så ligger två rävar. Totalt under dagen har vi observation på nio rävar.

Dag 2 Stövarjakt

Idag var det stövarna som skulle få jobba. Vid morgonsamlingen så stod det 36 tappra själar som trotsade vädret. Förhållanden vädermässigt kunde knappast vara sämre. Regn hela natten och det fortsatte fram till lunch då det började spricka upp. Hundarna kämpade på bra och sökte av markerna utan att hitta någon räv. Vi tog en kortare lunch vid 11:30 för att få tillbaka värmen. Stort tack till Ica Kvantum Oxen i Mariestad som skänkte kokt korv med tillbehör åt oss idag.

Efter lunchen släpptes stövarna på nytt och tillsammans med solen så kom räv upptagen. Men idag vann Mickeln. Vi fick nöja oss med att se dem på för långa håll under rungande drev.

Vill rikta ett stort tack till alla som har deltagit i helgens insamlings jakt till barncancerfonden. I skrivande stund har det kommit in 17 500 kronor. Helt fantastiskt!

Nu kommer Barncancerfonden få en gåva från oss jägare. Om vill vara med att bidra till detta så går det bra.

Följ länken här under bara.

https://www.barncancerfonden.se/jag-vill-bidra/egen-insamling/alla-insamlingar/s/sveriges-jagarkar

Återigen tack allesammans för en fantastisk helg. Och vill rikta ett extra stort tack till Lars Klint och hans medarbetare på Naturbordet för suverän mat under lördagens lunch.

Och till Joakim på Ica Oxen Mariestad som stod för söndagens lunch. Jula skall ha tack för kakor till fikat. Även markägare skall ha ett stort tack för att ni ställer upp med era marker.

Mvh
Jonas Johansson

Veteranplöjning på Stora Ek

Söndagen den 19 augusti var det veteranplöjning på Stora Ek.

Här är lite bilder från tillställningen.

Diplom för god bebyggelsemiljö till Stora Ek

20180606 Diplom

Det är givetvis en ära att få en sån här utmärkelse. Att ta över en gård som Stora Ek, som sträcker sig från Lugnåsberget till Tidavad, är givetvis en stor utmaning och ett stort ansvar, säger Karl-Johan Blank, ägare till Stora Ek.

Det finns väldigt många fastigheter som man vill ha ordning på, inte minst slottet på Stora Ek.

Det får ta tid

När det gäller den här typen av personliga projekt går det dock inte att ha bråttom, det får ta sin tid. Vi går sakta fram, men gör ändå hela tiden mycket saker som kanske inte syns så mycket. Det är ett långsiktigt projekt, exempelvis i slottsparken som nu till stora delar planteras om. Det är, som sagt, ett stort och komplext projekt som man kanske inte ser hela resultatet av förrän om många år.

Ett annat stort ansvar är själva mangårdsbyggnaden på Stora Ek. Det handlar bland annat om renovering av fönster, rum, värmesystem, kök, toaletter, m.m. och inte minst den ena flygeln. Det är K-märkta byggnader, och vi har en bra dialog med länsstyrelsen och museet för att kunna göra renoveringar på rätt sätt, på gammalt vis.

Inspirerande

Även om det är ett omfattande arbete, är det samtidigt spännande och inspirerande. I takt med att miljön nu börja komma mer och mer iordning i, och omkring, huset så tillbringar också familjen mer och mer tid på Stora Ek.

Utöver det som nu görs på själva godset, utförs även andra stora insatser. Den nya maskinhallen börjar exempelvis att byggas nästa vår. Insatser görs även på godsets alla vägar (det är ett omfattande vägnätverk), i de stora skogarna och även i alla ekonomibyggnader som bland annat finns ute i skogen.

Det är som sagt stora insatser, men jag tycker att det är kul och det finns tillfredställelse i att ha ordning även på detta.

Liv på gården

Stora Ek är en speciell gård med många invallningar, pumpstationer, dikningar m.m. som ställer stora krav på driften. Vi har driftiga arrendatorer med medarbetare som ser till att åkrarna sköts på ett mycket fint sätt. Vi har även mycket engagerade och inspirerade medarbetare på gården som brinner för Stora Ek.

Vi har lyckats väl med utvecklingen av fastigheterna. I princip alla hus på ägorna är uthyrda. Det är mycket liv och rörelse på gården, det är naturligtvis inte som förr i tiden, men det är ändå en levande plats, vilket är väldigt kul att vara del i.

Det är en stor tillfredsställelse och en bra personlig känsla i att driva den här typen av projekt. Att få den här typen av pris visar att vi gör rätt saker, och det känns mycket bra.

Det ger inspiration att fortsätta arbeta för ett blomstrande Stora Ek.

Karl-Johan Blank
Ägare till Stora Ek

Trevligt Nationaldagsfirande på Stora Ek

Den 6 juni firades nationaldagen traditionsenligt på Stora Eks borggård.

Många passade på att besöka godset i det fina vädret.

Bland annat bjöds det på underhållning av Nukören under ledning av Agneta Ström.

Bandet ”Simon Swahnström och Lürsta Sockens Husarer” spelade. Bandet består av, förutom Simon, även Jakob Fryké, Erik Gustafsson, Filip Hernant och Christopher Östling. De framförde även en ny låt som heter ”Norrtullsgatan 13”.

Tibro Hantverksakademi på besök

Stora Ek har haft besök av elever från Förgyllning och Dekormåleri på Tibro Hantverksakademi. Det pågår omfattande restaureringsarbeten som var av intresse för eleverna.

Stora Ek har haft besök av elever från Förgyllning och Dekormåleri på Tibro Hantverksakademi.
Det pågår omfattande restaureringsarbeten som var av intresse för eleverna.