Nationaldagsfirande

Händelserik helg i barncancerfondens tecken

Då jag själv drabbades av cancer som elvaåring så är det ett ämne som ligger lite varmt om hjärtat att hjälpa till med.

Så i helgen anordnade vi för andra året i rad en gemensam rävjakt i samarbete med våra grannar. Jakten går ut på att har trevligt och umgås. Men framförallt samla in pengar till barncancerfonden. Vårt mål var att slå fjolårets resultat och det gjorde vi!

Rävjakt mot cancer!

Dag 1 klappjakt

Kl. 07:00 stod 67 st. förväntningsfulla jägare för att delta i dagens klappjakt. En solig och härlig dag men lite kallt i vinden ute på åkrarna. I första såten har vi tre rävar på benen men tyvärr så smiter de igenom passlinjen. Såt nummer två ramlar det in massor av observationer av rådjur, hare och älg. Men rävarna lös tyvärr med sin frånvaro. Dags för lunch. Väl framme på gården så står Lars klint och Naturbordet för servering av utsökta hamburgare. När väl lunchen är avnjuten sätter vi igång med såt nummer tre (sista för dagen). Och rapport om räv på benen kommer nästan omgående. När väl såten är avslutad så ligger två rävar. Totalt under dagen har vi observation på nio rävar.

Dag 2 Stövarjakt

Idag var det stövarna som skulle få jobba. Vid morgonsamlingen så stod det 36 tappra själar som trotsade vädret. Förhållanden vädermässigt kunde knappast vara sämre. Regn hela natten och det fortsatte fram till lunch då det började spricka upp. Hundarna kämpade på bra och sökte av markerna utan att hitta någon räv. Vi tog en kortare lunch vid 11:30 för att få tillbaka värmen. Stort tack till Ica Kvantum Oxen i Mariestad som skänkte kokt korv med tillbehör åt oss idag.

Efter lunchen släpptes stövarna på nytt och tillsammans med solen så kom räv upptagen. Men idag vann Mickeln. Vi fick nöja oss med att se dem på för långa håll under rungande drev.

Vill rikta ett stort tack till alla som har deltagit i helgens insamlings jakt till barncancerfonden. I skrivande stund har det kommit in 17 500 kronor. Helt fantastiskt!

Nu kommer Barncancerfonden få en gåva från oss jägare. Om vill vara med att bidra till detta så går det bra.

Följ länken här under bara.

https://www.barncancerfonden.se/jag-vill-bidra/egen-insamling/alla-insamlingar/s/sveriges-jagarkar

Återigen tack allesammans för en fantastisk helg. Och vill rikta ett extra stort tack till Lars Klint och hans medarbetare på Naturbordet för suverän mat under lördagens lunch.

Och till Joakim på Ica Oxen Mariestad som stod för söndagens lunch. Jula skall ha tack för kakor till fikat. Även markägare skall ha ett stort tack för att ni ställer upp med era marker.

Mvh
Jonas Johansson

Veteranplöjning på Stora Ek

Söndagen den 19 augusti var det veteranplöjning på Stora Ek.

Här är lite bilder från tillställningen.

Diplom för god bebyggelsemiljö till Stora Ek

20180606 Diplom

Det är givetvis en ära att få en sån här utmärkelse. Att ta över en gård som Stora Ek, som sträcker sig från Lugnåsberget till Tidavad, är givetvis en stor utmaning och ett stort ansvar, säger Karl-Johan Blank, ägare till Stora Ek.

Det finns väldigt många fastigheter som man vill ha ordning på, inte minst slottet på Stora Ek.

Det får ta tid

När det gäller den här typen av personliga projekt går det dock inte att ha bråttom, det får ta sin tid. Vi går sakta fram, men gör ändå hela tiden mycket saker som kanske inte syns så mycket. Det är ett långsiktigt projekt, exempelvis i slottsparken som nu till stora delar planteras om. Det är, som sagt, ett stort och komplext projekt som man kanske inte ser hela resultatet av förrän om många år.

Ett annat stort ansvar är själva mangårdsbyggnaden på Stora Ek. Det handlar bland annat om renovering av fönster, rum, värmesystem, kök, toaletter, m.m. och inte minst den ena flygeln. Det är K-märkta byggnader, och vi har en bra dialog med länsstyrelsen och museet för att kunna göra renoveringar på rätt sätt, på gammalt vis.

Inspirerande

Även om det är ett omfattande arbete, är det samtidigt spännande och inspirerande. I takt med att miljön nu börja komma mer och mer iordning i, och omkring, huset så tillbringar också familjen mer och mer tid på Stora Ek.

Utöver det som nu görs på själva godset, utförs även andra stora insatser. Den nya maskinhallen börjar exempelvis att byggas nästa vår. Insatser görs även på godsets alla vägar (det är ett omfattande vägnätverk), i de stora skogarna och även i alla ekonomibyggnader som bland annat finns ute i skogen.

Det är som sagt stora insatser, men jag tycker att det är kul och det finns tillfredställelse i att ha ordning även på detta.

Liv på gården

Stora Ek är en speciell gård med många invallningar, pumpstationer, dikningar m.m. som ställer stora krav på driften. Vi har driftiga arrendatorer med medarbetare som ser till att åkrarna sköts på ett mycket fint sätt. Vi har även mycket engagerade och inspirerade medarbetare på gården som brinner för Stora Ek.

Vi har lyckats väl med utvecklingen av fastigheterna. I princip alla hus på ägorna är uthyrda. Det är mycket liv och rörelse på gården, det är naturligtvis inte som förr i tiden, men det är ändå en levande plats, vilket är väldigt kul att vara del i.

Det är en stor tillfredsställelse och en bra personlig känsla i att driva den här typen av projekt. Att få den här typen av pris visar att vi gör rätt saker, och det känns mycket bra.

Det ger inspiration att fortsätta arbeta för ett blomstrande Stora Ek.

Karl-Johan Blank
Ägare till Stora Ek

Trevligt Nationaldagsfirande på Stora Ek

Den 6 juni firades nationaldagen traditionsenligt på Stora Eks borggård.

Många passade på att besöka godset i det fina vädret.

Bland annat bjöds det på underhållning av Nukören under ledning av Agneta Ström.

Bandet ”Simon Swahnström och Lürsta Sockens Husarer” spelade. Bandet består av, förutom Simon, även Jakob Fryké, Erik Gustafsson, Filip Hernant och Christopher Östling. De framförde även en ny låt som heter ”Norrtullsgatan 13”.

Tibro Hantverksakademi på besök

Stora Ek har haft besök av elever från Förgyllning och Dekormåleri på Tibro Hantverksakademi. Det pågår omfattande restaureringsarbeten som var av intresse för eleverna.

Stora Ek har haft besök av elever från Förgyllning och Dekormåleri på Tibro Hantverksakademi.
Det pågår omfattande restaureringsarbeten som var av intresse för eleverna.

Rävjakt gav gåva till barncancerfonden

Rävjakt 2

Helgen den 24-25 februari 2018 genomfördes en större rävjakt på Stora Ek.

Jakten genomfördes i samverkan med kringliggande jaktlag på Stora Ek. Överskottet skänks till barncancerfonden.

Två dagars jakt gav totalt 15 150 kr till barncancerfonden.

Återvändarbesök på Stora Ek

Péter Révay med fru Suzanne Révay. Återvändarbesök på Stora Ek den 10 november 2017.

Péter Révay med fru Suzanne Révay. Återvändarbesök på Stora Ek den 10 november 2017.

Den 10 november besökte Péter och Suzanne Révay Stora Ek.

Péter tillhör en gammal ungersk adelssläkt och efter revolutionen 1956 kom han till Stora Ek som flykting.

– Vi, min mor bror Ferenc, syster Zsuzsanna och jag kom till Stora EK den 18 december 1956. Vi hade precis flytt från Ungern efter att ryssarnas slagit ner revolutionen den 22 oktober 1956, berättar Péter.

Att Péter kom just till Stora Ek var inte någon slump.
Éna Lilliestierna var min moders yngsta syster som gifte sig med Anders Lilliestierna (tidigare
ägare till Stora Ek) 1945.
– Min mor och Éna, födda greve Széchennyi, härstammar från en av de mest kända adelssläkterna i Ungern. Anfadern Ferenc och sonen Stephan Széchenyi var det moderna Ungerns skapare. Stephan kallades redan under sin livstid för den ”Största Ungraren” och han titulerades även så, säger Péter.

Grevar och vicekungar

Péter Révay är professor och filosofie doktor i informationsteknologi och företagsekonomi. Suzanne Révay, född Holmstrand, är legitimerad sjukgymnast. Péter Révay tillhör som sagt en gammal ungersk adelssläkt med anor cirka 1000 år tillbaka i tiden. Bland annat finns det i släkttavlan både grevar och vicekungar i Slovakien på 1500-talet.
Med på Stora Ek-besöket fanns, Péters kollega och vän, Ingemar Larsson, fil lic, fd förvaltningschef vid Stockholms Universitet, samt dennes fru Viveka Larsson, legitimerad sjukgymnast.

Ansiktslyft pågår

Artikel i Mariestads Tidning den 1 december 2017.

Mariestads Tidning artikel Ansiktslyft pågår 1

Mariestads Tidning artikel Ansiktslyft pågår 1

Mariestads Tidning artikel Ansiktslyft pågår 2

Mariestads Tidning artikel Ansiktslyft pågår 2